Biotechnology Center
Op de DSM-campus in Delft is onlangs het nieuwe, door cepezed ontworpen, Rosalind Franklin Biotechnology Center geopend. Met de state-of-the-art ondezoeksfaciliteit verruimt DSM zijn capaciteit voor biotechnologisch onderzoek naar toepassingen in voedingsmiddelen, diervoer, bio-brandstoffen, farma en biobased materialen. Het nieuwe lab maakt deel uit van een grootschalig toekomstgericht investeringsprogramma dat in 2013 is gestart en waarbinnen cepezed ook een nieuw masterplan voor de campus Delft opstelde.
Chemie- en biotechnologiebedrijf DSM is koploper in innovatieve kenniseconomie en investeert momenteel fors in nieuwe ontwikkelingen en R&D-faciliteiten. cepezed heeft het masterplan voor de herinrichting van locatie Delft ontworpen, het programma van eisen opgesteld voor het nieuwe Rosalind Franklin Biotechnology Center op deze plant en het ontwerp voor dit laboratoriumgebouw eveneens geconcipieerd. Het masterplan behelst onder meer een herindeling van de verkeersroutes alsmede een herschikking van functies die voornamelijk is gericht op het creëren van uitbreidingsmogelijkheden voor de toekomst en op een optimaal efficiënt gebruik van de zone waarvoor een vergunning is verleend ten behoeve van bedrijvigheid in een hogere milieucategorie.
Het nieuwe Biotechnology Center vervangt de het bestaande Beijerinck-laboratorium uit 1984, dat de laatste jaren te klein en verouderd werd, in uiteenlopende opzichten niet meer aan de eisen en behoeften voldeed, maar in gebruik blijft voor andere functies. De nieuwbouw beslaat zo’n 13.425 m2 bvo met kantoren en laboratoria in de categorie ML1 en hoger. Het pand is gerealiseerd in het verlengde van het Food Innovation Centre en Wetering-kantoor op de site, waarmee het lab functioneel nauw samenhangt en tevens fysiek verbonden is.
Het Biotechnology Center is strak en zo compact mogelijk ontworpen en kent een scherpe scheiding tussen de kantooren laboratoriumfuncties. Het gebouw heeft een constructieve opzet met grote overspanningen, zodat de vloervelden zo min mogelijk kolommen hebben en zeer flexibel zijn in te delen. Het hart van het gebouw is aan de laboratoriumzijde gereserveerd voor een stabiliserende kern met schachten en installaties, geflankeerd door functies als opslag en apparatuurruimten, die weinig daglicht behoeven. Aan de kantoorkant bevat het gebouwhart een atrium met onder meer een volglazen panoramalift.
Om medewerkers een hoge mate van daglichtontvangst te laten genieten, zijn de werkplekken georganiseerd langs de verticaal gelede gevels met een opengesloten verhouding van 2:1 en glas van vloer tot plafond. Ook de grote vrije hoogte van niet minder dan 3,20 meter draagt bij aan de daglichtontvangst. Op plaatsen waar vanwege het specifieke onderzoek dat er plaatsvindt de voorkeur uitgaat naar wat minder daglicht, is de opendicht verhouding 1:1. Daarnaast is een strak gedetailleerde binnenzonwering gecombineerd met luchtafzuiging in de gevel geïntegreerd.
Momenteel werken de zo’n 400 wetenschappers van 27 nationaliteiten in het lab onder meer aan oplossingen voor suikerarm en proteïnerijk voedsel. Het nieuwe gebouw is vernoemd naar de vrouwelijke onderzoeker Rosalind Franklin (1920-1958), die cruciaal bijdroeg aan de ontdekking en het begrijpen van DNA-structuren en daarmee aan de basis stond van de biotechnologie. Door een vroege dood heeft zij daar echter nooit officieel erkenning voor gekregen. Met de vernoeming is het DSM’s bedoeling alle vrouwelijke wetenschappers te eren.
Oplevering | 2017 |
Interieur | Fokkema & Partners Architecten, Delft |
Opdrachtgever | DSM Food Specialties, Delft |
Constructeur | SWINN, Gouda |
Adviseur installaties | e&w Deerns bv, Rijswijk |
Bouwkunding aannemer | Heijmans Utiliteit Rotterdam |